Trappistöl
Den romersk-katolska munkorden måste tillhöra trappistorden, en mycket sträng utbrytargrupp från cistercienserorden, som sätter höga krav på att klostren t.ex. vara självförsörjande.
I Belgien finns det sex olika trappister men totalt finns det 12 olika trappistöl världen över.
Den populära trappisten görs med olika karaktärer men det finns en gemensam nämnare och det är att alla är alkoholstarka ales. Dom har oftast en fyllig karaktär, är aromrika och med fin balans som ölälskare från hela världen har svårt att motstå.
Trappistölen delas in i två olika grupper beroende på alkoholstyrka.
Den första är Dubbel:
Dubbeln är ett starkt brunt öl som har anor från 1700 talet. Namnet dubbel kommer från att man separerar de olika silningarna av vörten i olika styrkor. Dubbeln är den som är avrunnen först och som blivit sötare än den senare avrinningen. Den mörka färgen som dubbeln har kommer oftast inte från mörk malt, utan från mörkt kandisocker. Ölet får därför aromer av karamelliserat socker, sirap och kola.
Den andra är Trippel:
Trippeln har också anor från 1700 talet. I stället för mörkt kandisocker som används i dubbel så används oftast ljust kandisocker tillsammans med pilsnermalt. En trippel är oftast fyllig och frisk i smaken med en måttlig beska och har ofta en hög alkoholhalt på omkring 8-10 %.
Hos oss på Belgobaren finns fem olika belgiska trappister att avnjuta.
- Chimay
- Westmalle
- Westvletern
- Achel
- Rochefort
Varmt välkommen att hitta din favorit!
Foto: Marc Venema / Shutterstock.com