En riktig delikatess….

Vit sparris

I sydvästra Tyskland hittar man några av landets kulinariska höjdpunkter. Här kommer våren tidigt och klimatet är perfekt för att odla den vita sparrisen. Sparrisen skördas under april till junimånad, och smakar givetvis ljuvligt så här i de första veckorna av vår och försommar.

Skillnaden mellan den vita och gröna sparrisen är att den vita blir grön när den kommer upp i ljuset. Den vita sparrisen växer alltså under jord.

TIPS!

Det du ska tänka på när du köper vit sparris är att stängerna helst skall vara jämna och raka utan fläckar (sparris av första klass ska ha en diameter mellan 16 och 26 millimeter). Knoppen på sparrisen skall vara fast och sluten. Doften skall vara fräsch och inte syrlig. Då du klämmer på snittytan skall sparrisen ge ifrån sig lite vätska, det är en bekräftelse på att sparrisen är färsk.

Att koka vit sparris:

Vit sparris kan skalas med potatisskalare. Börja ca 2 cm nedanför toppen där fjällen slutar och se till att allt skal kommer med, annars blir det hårda trådar kvar. Skär av lite även i nedre delen om änden är torr och träig. Koka upp lättsaltat vatten med lite citronsaft, några sockerbitar och en klick smör eller olja. Låt sedan sparrisen sjuda (inte koka) i 10 - 15 minuter beroende på vilket tuggmotstånd du vill ha.

Sparrisveckor på Belgobaren

Under sparrisveckorna på Belgobaren serverar vi i år bland annat vit sparris med löjrom, scampi, färskpotatis samt sås på brynt smör och Hoegaarden - en av de bästa belgiska veteölen. Till det rekommenderar vi vår egna Belgo WITT. Belgobaren serverar även en riktig klassiker - vit sparris med hollandaise och färskpotatis med Maredsous 6 som rekommendation. Vår lammytterfilé med rödbetsrisotto och Chevré-crème  samt vit sparris som tillbehör passar bäst med Westmalle Dubbel.

Hela menyn för sparrisveckorna på Belgobaren hittar ni nedan.

Lär dig mer

På dessa sidor skriver vi artiklar som vi hoppas ni tycker är intressanta. Vi behandlar belgisk ölkultur såväl som tipsar om vilka glas man ska använda till sin favoritöl.

Skulle du vilja veta mer om något speciellt? Tipsa oss gärna.

Kontakta oss


Fler artiklar