En riktig delikatess….
Vit sparris
Skillnaden mellan den vita och gröna sparrisen är att den vita blir grön när den kommer upp i ljuset. Den vita sparrisen växer alltså under jord.
TIPS!
Det du ska tänka på när du köper vit sparris är att stängerna helst skall vara jämna och raka utan fläckar (sparris av första klass ska ha en diameter mellan 16 och 26 millimeter). Knoppen på sparrisen skall vara fast och sluten. Doften skall vara fräsch och inte syrlig. Då du klämmer på snittytan skall sparrisen ge ifrån sig lite vätska, det är en bekräftelse på att sparrisen är färsk.
Att koka vit sparris:
Vit sparris kan skalas med potatisskalare. Börja ca 2 cm nedanför toppen där fjällen slutar och se till att allt skal kommer med, annars blir det hårda trådar kvar. Skär av lite även i nedre delen om änden är torr och träig. Koka upp lättsaltat vatten med lite citronsaft, några sockerbitar och en klick smör eller olja. Låt sedan sparrisen sjuda (inte koka) i 10 - 15 minuter beroende på vilket tuggmotstånd du vill ha.
Sparrisveckor på Belgobaren
Under sparrisveckorna på Belgobaren serverar vi i år bland annat vit sparris med sikrom, scampi, färskpotatis samt smörsås på veteöl. Till det rekommenderar vi en kall Hoegaarden som är ett belgiskt veteöl. Belgobaren serverar även en riktig klassiker - vit sparris med hollandaise, grillad fänkål och färskpotatis, till den rekommenderas en Belgo pils. Det serveras även en sparrissoppa med ostgratinerat surdegsbröd samt en lammytterfilé med bland annat vit sparris som tillbehör. Till denna rätt rekommenderar vi Westmalle Dubbel.
Hela menyn för sparrisveckorna 2020 hittar ni nedan.
Klicka här för att boka ett bord.
Välkomna!