Vad är en

Suröl?

Lambic är en spontanjäst öl som görs enligt gamla traditioner, faktiskt ett av dom äldsta sätten att brygga öl på. Det finns kvar hundratals år gamla recept på Lambic som fortfarande används.

En Lambic kan enklast förklaras som en suröl. En syrlig öl som jäser med både bakterier och jäst. De vanligaste bakterierna är Lactobacillus och fungerar på samma sätt som jäst, med skillnaden att de producerar mjölksyra i stället för alkohol när de bryter ner sockerarter.

Lambic är spontanjäst men det är inte all suröl

Den spontanjästa Lambicen är en långlagrad ölstil som kommer från Pajottenland i Belgien. Den består av minst 60% korn och 30% vete. Kvar är 10% som man kan ”leka” med. När man kokat ölets vört så låter man det kylas ner i stora, grunda bassänger (för snabb nerkylning).

Vilda jästpartiklar

Som vi tidigare nämnde så är spontanjäst öl ett av dom äldsta sätten att brygga öl på, då gjordes detta gärna på en vind där man kunde öppna taket så att det ska komma in jästpartiklar och andra bakterier för att ölet skulle jäsa.

I Lambicbryggerierna i dag har detta gjorts under så många år så att det byggts upp en bakterie- och jästsvampkultur som sitter i väggarna.

Oud Bruin

Oud Bruin är en annan stil av suröl med ursprung från den flamländska regionen av Belgien. Oud Bruin betyder bokstavligen ”Gammal brun” som är jäst så som vanligt öl, alltså inte spontanjäst.

Den är oftast (men inte nödvändigtvis) lagrade på ekfat, därav syran.

Exempel på Oud Bruin är tex.  Rodenbach, Ducesse Bourgon och Leifmans Gunderband, som alla finns att avnjutas hos oss på Belgobaren.

Lär dig mer

På dessa sidor skriver vi artiklar som vi hoppas ni tycker är intressanta. Vi behandlar belgisk ölkultur såväl som tipsar om vilka glas man ska använda till sin favoritöl.

Skulle du vilja veta mer om något speciellt? Tipsa oss gärna.

Kontakta oss


Fler artiklar