Ät belgiska tryfflar på Belgobaren i Stockholm

Historien bakom

Belgisk choklad

År 1857 öppnade Jean Neuhaus den första farmaceutiska konfektyrhandeln i Bryssel.

Han började tillverka sitt godis i källaren. Det liknade då mer medicin än godis. Lakrits och bittra chokladkakor som skulle vara bra för magen.

Tiden gick och tillsammans med sin son började dom istället att framställa konfektyr och ”riktigt” godis. Det blev både fruktgelé och vaniljchoklad. En tid senare hade deras butik blivit den första och dessutom finaste chocolaterian i Bryssel.

Företaget stannade kvar i familjen efter Jeans bortgång då barnbarnet Jean Neuhaus junior tog över den framgångsrika affären.  Han la ner all sin tid på att experimentera och testa fram nya tekniker och metoder inom chokladvärlden. Det visade sig att all tid var mödan värd då han tillslut kunde lansera den allra första chokladen som hade fyllning. Chokladen fick namnet "Praline". Detta blev en fantastisk uppfinning för hela chokladbranchen.

I dag finns en uppsjö med olika märken av den belgiska chokladen. Men minnet av familjen Neuhaus lever kvar i den belgiska chokladkulturen.

Fortfarande anses även chokladen ha en positiv medicinsk effekt i rimlig mängd. Det sägs att det kan minska risken för hjärt- & kärlsjukdomar eftersom den innehåller antioxidanter. Choklad stimulerar även utsöndringen av kroppens endorfiner och anses ha en välgörande effekt.

På Belgobaren hittar du belgiska tryfflar som dessert, mycket uppskattade!

Lär dig mer

På dessa sidor skriver vi artiklar som vi hoppas ni tycker är intressanta. Vi behandlar belgisk ölkultur såväl som tipsar om vilka glas man ska använda till sin favoritöl.

Skulle du vilja veta mer om något speciellt? Tipsa oss gärna.

Kontakta oss


Fler artiklar