Mest populära veteölen?

Hoegaarden

Veteöl kallas witbier eller biere blanche i Belgien. Hoegaarden hör till de mest populära sorterna.

Ölet började tillverkas redan under medeltiden då Belgien tillhörde Holland med dess många kolonier. Från ön Curacao i Västindien tog man hem mängder exotiska kryddor, bl.a. apelsinskal och koriander som blev ingredienser i den berömda Hoegaarden-recepturen.

Ölet görs på kornmalt och vete och tar ca 3 veckor att framställa. Den färdiga drycken är ofiltrerat och har ett grumligt, solgul färg med ett ”lock” av stort kritvitt skum. Det har en frisk, läskande smak och en lätt jästig och blommig doft. Namnet uttalas ”WHOgaarden”, och inget annat.

Hoegaarden serveras vid 6-8°C i tjocka, helst nedkylda, sexkantiga glas. Passar bäst som sällskapsdryck eller till fisk och ljust kött. Alkoholhalt 4,9%.

Finns åter hos oss på Belgobaren och på Systembolaget. Om du vill njuta av den hemma - kyl först ner både flaskan och glaset du ska servera ölet i. Vid servering häll först upp två tredje delar av flaskans innehåll i glaset. Snurra sedan runt resten av innehållet i flaskan och toppa upp glaset.

Njut!

På Systembolaget:

Artnummer 1563
Tillverkare: InBev
Volym 33cl

Lär dig mer

På dessa sidor skriver vi artiklar som vi hoppas ni tycker är intressanta. Vi behandlar belgisk ölkultur såväl som tipsar om vilka glas man ska använda till sin favoritöl.

Skulle du vilja veta mer om något speciellt? Tipsa oss gärna.

Kontakta oss


Fler artiklar