Familjen Chouffe

Träffa familjen

Chouffe

Låt oss presentera tre syskon av familjen Chouffe från Brasserie d’Achouffe:

La Chouffe – BLOND
Mc Chouffe – BRUN
Houblon Chouffe – IPA

De är lika men också helt olika med sin fruktiga grund som sen utvecklas till de mest unika av öler.

La chouffe lämnar en härlig och uppfriskande citruseftersmak med en kryddig ton. Den har även en lätt humlesmak som gjort att ölen har vunnit många ölälskares hjärta. Smaken ger både ett krämigt och ett friskt intryck. Serveras vid 8-10C grader och passar utmärkt till kräftor, pajer och getost.

Mc Chouffe är en mörk öl som är älskad världen över. Den har en distinkt smak, en mörk rubinfärg och ett krämigt huvud på den unika ölen. Den är också kände för in sin kryddiga anis- och lakritssmak med inslag av torkade dadlar, fruktkaka, apelsin, choklad och nötter. Som sin syster La chouffe har den en lång eftersmak med liten beska. Serveras vd 10-12C som sällskapsdryck eller tillsammans med mustiga grytor av lamm, nöt eller oumph.

Houblon Chouffe Dobbelen India Pale Ale Triple är mycket eftertraktad av finsmakare: Den är en stark öl med en fruktig och bitter smak som skapas tack vare tre olika sorters humle: Tomahawk, Saaz och Amarillo. När du smakar på denna öl kan du även ana en subtil smak av grapefrukt. Serveras vid 8-10C. Serverad tillsammans med salt mat minskar upplevelsen av beska. Passar även till hårda ostar eller varför inte med laxpudding.

La Chouffe – BLOND
Alc.: 8%
Färg: Ljust guldgul
Tillverkare: Brasserie d’Achouffe
Volym, flaska: 330 ml

Mc Chouffe – BRUN
Alc.: 8%
Färg: Mörk rubinfärg
Tillverkare: Brasserie d’Achouffe
Volym, flaska: 330 ml

Houblon Chouffe – IPA
Alc.: 9%
Färg: Guldbrun
Tillverkare: Brasserie d’Achouffe
Volym, flaska: 330 ml

Dessa öl finns i vårt ordinarie sortiment och skulle det inte vara något tillfälligt problem med leveranserna så kan du räkna med att vi har dem inne.

Varmt välkommen!

Julöl på Belgobaren

Det bästa med säsongen

Julöl

Att brygga julöl är en synnerligen vördad tradition bland belgiska bryggerier och det är inte ovanligt att bryggerierna har en eller två varianter som återkommer år efter år.

Förutom de årligt återkommande julölen (många kan med fördel sparas i vinkällaren) brygger många bryggerier öl på unika recept som får bära fanan just det året. Därför är det med spänning vi tar emot försändelsen med julöl och serverar våra gäster.

Om julen brukar vi ha sju julöl på fat. Det är smakstarka brygder med olika kryddor som kännetecknar julen på olika sätt, se om du kan identifiera dem! Fatölen roterar, fråga personalen vad som är påkopplat för tillfället.

Årets julöl

St Bernardus Christmas Ale, 10,0%

Denna traditionsenligt mörka brygd är kraftig samt potent och förhåller sig till konstens alla regler om hur en klassisk belgisk julöl ska vara.

Corsendonk Christmas Ale, 8,5%

En ale på 8,5% som är djupröd i färgen och har en härlig doft av malt, choklad och apelsin. Den är även maltig i smaken med en behaglig beska som passar utmärkt till choklad, kryddiga ostar och viltkött.

Gouden Carolus Christmas, 10,5%

Gouden Carolus Noël är en rödbrun ale bryggt på de bästa malterna, 3 typer av humle och 6 olika sorters örter och kryddor. Det ger ölet en fin kryddig smak av körsbär, sötlakrits och en lätt aning av anis och enbär.

N’Ice Chouffe, 10,0%

Kryddig smak med sötma, inslag av torkade dadlar, fruktkaka, pomerans, nötter, kanel, ljus sirap, timjan och choklad.

St Feuillien Cuvée de Noël, 9,0%

En brun, stark och fyllig ale med alkoholhalt på 9,0%. Den har en intensiv arom och balanserad bitterhet.

Nacka Julöl, 5,4%

Bryggd med maltsorterna Pale Ale, Wiener, Munich I, Vetemalt mörk, Abbey, Carafa I Special och humlesorterna Challenger, East Kent Golding, Columbus. Kryddad med Honung, Mörk Kandisirap, Kanel, Kryddnejlika, Pomeransskal. Ofi­ltrerad och opastöriserad.

Nacka Julwit med ingefära, 5,4%

Bryggd med Pilsner- och Vetemalt, Puffat Vete och Magnumhumle. Kryddad med Ingefära, Korianderfrön och Apelsinskal. Ölen är ljus, lätt och fräsch. Passar till julmat i allmänhet och sill i synnerhet. Ofiltrerad och opastöriserad.

Varmt välkomna!

Gulden Draak

Den där i vit flaska

Gulden Draak

Gulden Draak är en av de klassiska belgiska ölen och många förknippar den med dess mjölkvita flaska. Nu har vi fått in ett par väldigt speciella varianter där den klassiska smaken fått gifta sig med smak från att ha lagrats i bourbonfat och ekfat från Laphroaig. Spännande är bara förnamnet!

Cuvée Prestige Bourbon

Gulden Draak Classic, en mörk, stark och kraftfull belgisk öl som har mognat åtta veckor i amerikanska Bourbon tunnor. Därefter har ölet fermenterats med unik vinjäst för perfekt balans. Den typiska smaken av Gulden Draak Classic harmoniseras perfekt med mjuk honung, russin och vaniljsmak. Där en ton av trä typisk för Bourbon får växa.

Den kallas skämtsamt för korn-vin med en ljuvlig och originell smak som skall avnjutas med måtta.

Ett tips är att förhöja smaken med en bit god belgisk ost.

Alk. 10,5%
Vol. 75cl
Bryggeri: Brouwerij Van Steenberge

 

Cuvée Prestige Laphroaig

Här har vi en Gulden Draak Classic som har fått mogna åtta veckor i Laphroaig tunnor från den skotska ön Islay.

Laphroaig whiskyn är känd för en angenäm doft av torv, vilket då självklart speglas i denna djärva smakkombination ölet bjuder på.

Alk. 10,5%
Vol. 75cl
Bryggeri: Brouwerij Van Steenberge

Sparris

En riktig delikatess….

Vit sparris

I sydvästra Tyskland hittar man några av landets kulinariska höjdpunkter. Här kommer våren tidigt och klimatet är perfekt för att odla den vita sparrisen. Sparrisen skördas under april till junimånad, och smakar givetvis ljuvligt så här i de första veckorna av vår och försommar.

Skillnaden mellan den vita och gröna sparrisen är att den vita blir grön när den kommer upp i ljuset. Den vita sparrisen växer alltså under jord.

TIPS!

Det du ska tänka på när du köper vit sparris är att stängerna helst skall vara jämna och raka utan fläckar (sparris av första klass ska ha en diameter mellan 16 och 26 millimeter). Knoppen på sparrisen skall vara fast och sluten. Doften skall vara fräsch och inte syrlig. Då du klämmer på snittytan skall sparrisen ge ifrån sig lite vätska, det är en bekräftelse på att sparrisen är färsk.

Att koka vit sparris:

Vit sparris kan skalas med potatisskalare. Börja ca 2 cm nedanför toppen där fjällen slutar och se till att allt skal kommer med, annars blir det hårda trådar kvar. Skär av lite även i nedre delen om änden är torr och träig. Koka upp lättsaltat vatten med lite citronsaft, några sockerbitar och en klick smör eller olja. Låt sedan sparrisen sjuda (inte koka) i 10 – 15 minuter beroende på vilket tuggmotstånd du vill ha.

Sparrisveckor på Belgobaren

Under sparrisveckorna på Belgobaren serverar vi i år bland annat vit sparris med löjrom, scampi, färskpotatis samt sås på brynt smör och Hoegaarden – en av de bästa belgiska veteölen. Till det rekommenderar vi vår egna Belgo WITT. Belgobaren serverar även en riktig klassiker – vit sparris med hollandaise och färskpotatis med Maredsous 6 som rekommendation. Vår lammytterfilé med rödbetsrisotto och Chevré-crème  samt vit sparris som tillbehör passar bäst med Westmalle Dubbel.

Hela menyn för sparrisveckorna på Belgobaren hittar ni nedan.

Hoegaarden

Mest populära veteölen?

Hoegaarden

Veteöl kallas witbier eller biere blanche i Belgien. Hoegaarden hör till de mest populära sorterna.

Ölet började tillverkas redan under medeltiden då Belgien tillhörde Holland med dess många kolonier. Från ön Curacao i Västindien tog man hem mängder exotiska kryddor, bl.a. apelsinskal och koriander som blev ingredienser i den berömda Hoegaarden-recepturen.

Ölet görs på kornmalt och vete och tar ca 3 veckor att framställa. Den färdiga drycken är ofiltrerat och har ett grumligt, solgul färg med ett ”lock” av stort kritvitt skum. Det har en frisk, läskande smak och en lätt jästig och blommig doft. Namnet uttalas ”WHOgaarden”, och inget annat.

Hoegaarden serveras vid 6-8°C i tjocka, helst nedkylda, sexkantiga glas. Passar bäst som sällskapsdryck eller till fisk och ljust kött. Alkoholhalt 4,9%.

Finns åter hos oss på Belgobaren och på Systembolaget. Om du vill njuta av den hemma – kyl först ner både flaskan och glaset du ska servera ölet i. Vid servering häll först upp två tredje delar av flaskans innehåll i glaset. Snurra sedan runt resten av innehållet i flaskan och toppa upp glaset.

Njut!

På Systembolaget:

Artnummer 1563
Tillverkare: InBev
Volym 33cl

Trappistöl

Trappistöl på Belgobaren

Trappistöl

En Trappistöl är ett öl som är bryggt på ett kloster av trappistmunkar. För att få bli kallad trappist är det viktigt att ölet bryggs innanför klostermurana och kontrolleras av munkarna, samt att överskottet av försäljningen går till välgörande ändamål.

Den romersk-katolska munkorden måste tillhöra trappistorden, en mycket sträng utbrytargrupp från cistercienserorden, som sätter höga krav på att klostren t.ex. vara självförsörjande.

I Belgien finns det sex olika trappister men totalt finns det 12 olika trappistöl världen över.

Den populära trappisten görs med olika karaktärer men det finns en gemensam nämnare och det är att alla är alkoholstarka ales. Dom har oftast en fyllig karaktär, är aromrika och med fin balans som ölälskare från hela världen har svårt att motstå.

Trappistölen delas in i två olika grupper beroende på alkoholstyrka. 

Den första är Dubbel:

Dubbeln är ett starkt brunt öl som har anor från 1700 talet. Namnet dubbel kommer från att man separerar de olika silningarna av vörten i olika styrkor. Dubbeln är den som är avrunnen först och som blivit sötare än den senare avrinningen. Den mörka färgen som dubbeln har kommer oftast inte från mörk malt, utan från mörkt kandisocker. Ölet får därför aromer av karamelliserat socker, sirap och kola.

Den andra är Trippel:

Trippeln har också anor från 1700 talet. I stället för mörkt kandisocker som används i dubbel så används oftast ljust kandisocker tillsammans med pilsnermalt. En trippel är oftast fyllig och frisk i smaken med en måttlig beska och har ofta en hög alkoholhalt på omkring 8-10 %.

Hos oss på Belgobaren finns fem olika belgiska trappister att avnjuta.

  • Chimay
  • Westmalle
  • Westvletern
  • Achel
  • Rochefort

Varmt välkommen att hitta din favorit!

 

Foto: Marc Venema / Shutterstock.com

Westmalle Dubbel

Westmalle

Dubbel

Westmalle Dubbel är en mörk trappistöl på 7% i alkoholhalt. 

Denna öl bryggdes redan 1856 av munkarna i trappistklostret vid Westmalle med då som en mer kraftfull öl än vi i dagsläget känner till. År 1926 började den bryggas som den öl vi känner till idag, något svagare men fortfarande fantastiskt god. Det är den brygden som är ursprunget till dagens Westmalle Dubbel.

Vid tidpunkten för skapandet blev den omedelbart känt som den tyngsta ölen i Belgien och Westmalle blev referenspunkt för denna speciella ölsort.

Dubbel användes initialt för att det antydde att den var mycket större mängd av ingredienser som användes. Numera anses Dubbel vara en tunnare, mörk öl som kan vara antingen söt eller bitter.

Westmalle Dubbel är en välbalanserad kvalitetsöl med en mild känsla men lång torr eftersmak.

Flaskorna paketeras för hand i sexpack eller lådor om 24 öl. Westmalle Dubbel erbjuds även i begränsad upplaga på fat, den finns endast på ca 300 utvalda restauranger och pubar i världen och vi på Belgobaren är stolta att vara en av dem.

Finns att köpa på utvalda systembolag.

Alkoholhalt 7%

Art nr : 1239 

Uppfriskande Tripel Karmelit

Uppfriskande

Tripel Karmelit

Tripel Karmelit bryggs av Brouwerij Bosteels. Ölet bryggs enligt ett autentiskt recept från år 1679. Tripel Karmelit härstammar från det gamla karmelit klostret i Dendermonde beläget i Belgien. 

Ölet bryggs med en blandning av havre, vete, och korn. Och Namnet tripel syftar just på att tre sädesslag har använts, samtidigt som det också betecknar att stark öl som efterjäser i flaskan.

Tripel Karmelit är en ljust ale på 8,4%, med en fruktig natur och med aromer av vanilj & citrus. Den passar utmärkt till en Toast Skagen eller en Laxsallad men är också en riktig törstsläckare en varm sommardag.

Finns hos oss på Belgobaren för servering och på vissa Systembolag om du vill njuta av den hemma:

Artnr: 71418
Volym: 33 cl

Historien bakom belgisk choklad

Ät belgiska tryfflar på Belgobaren i Stockholm

Historien bakom

Belgisk choklad

År 1857 öppnade Jean Neuhaus den första farmaceutiska konfektyrhandeln i Bryssel.

Han började tillverka sitt godis i källaren. Det liknade då mer medicin än godis. Lakrits och bittra chokladkakor som skulle vara bra för magen.

Tiden gick och tillsammans med sin son började dom istället att framställa konfektyr och ”riktigt” godis. Det blev både fruktgelé och vaniljchoklad. En tid senare hade deras butik blivit den första och dessutom finaste chocolaterian i Bryssel.

Företaget stannade kvar i familjen efter Jeans bortgång då barnbarnet Jean Neuhaus junior tog över den framgångsrika affären.  Han la ner all sin tid på att experimentera och testa fram nya tekniker och metoder inom chokladvärlden. Det visade sig att all tid var mödan värd då han tillslut kunde lansera den allra första chokladen som hade fyllning. Chokladen fick namnet ”Praline”. Detta blev en fantastisk uppfinning för hela chokladbranchen.

I dag finns en uppsjö med olika märken av den belgiska chokladen. Men minnet av familjen Neuhaus lever kvar i den belgiska chokladkulturen.

Fortfarande anses även chokladen ha en positiv medicinsk effekt i rimlig mängd. Det sägs att det kan minska risken för hjärt- & kärlsjukdomar eftersom den innehåller antioxidanter. Choklad stimulerar även utsöndringen av kroppens endorfiner och anses ha en välgörande effekt.

Öl till kräftskivan

Öl till

Kräftskivan

Nu så här i kräfttider vill vi ge er ett tips på ett riktigt gott belgiskt öl till kräftskivan. Det är en torr, syrlig, uppfriskande och mousserande öl med inslag av vanilj, kryddnejlika och en balanserad syra. Låt oss presentera:

Boon Geuze Mariage Parfait

Ölet lagras tills alkoholhalten når 8% istället för 6,5% som en vanlig Gueze. En blandning mellan 95% lagrad och 5% ung lambic som bryggmästaren valt ut från de bästa ekfaten. Resultatet blir en len och fruktig öl som harmoniserar perfekt med fattonerna från lagringen.

Boon Geuze Mariage Parfait finns att få tag på Systembolaget och kan även avnjutas på Belgobaren. Njut!

Bryggeri: Brouwereij Boon
Artikelnummer: 88666 på Systembolaget
Länk till ratebeer.com

 

Finns hos oss!

Denna öl och hundratals andra godbitar kan du avnjuta på Belgobaren i Stockholm. Vi har även många bra, alkoholfria alternativ.